HTML

Operákról komolytalanul

Az operáról annyit tud az átlagember, hogy abban kövér emberek szerelmesek egymásba és meghalnak, miközben mindenki fülsértően rikácsol valami idegen nyelven. Szeretném bizonyítani, hogy ennél azért többről van szó, valamint, hogy a műfajon sokat lehet röhögni, ha kellően gonoszak vagyunk, ezért a blog.

Friss topikok

 • Sipi81: "Imádja a MüPa hazajáró vendégeit, Christian Franzot, Walter Finket, Tomasz Koniecznyt, őket már t... (2021.04.24. 15:21) A modoros operalátogató
 • juliska 2: Nagyon jó a szöveg.....Megismertetett az opera belső életével is kicsinykét.... szellemes... (2016.12.01. 00:35) Az énekesekről 1: a Tenor
 • J. Ann Lough: Imádom, amit lertál, különösen a sorsokat, sírva röhögtem, és amúgy, általában tényleg ez történik... (2015.07.13. 15:50) Az énekesekről 4: a szoprán
 • nokomm3nt: fantasztikus :D (2011.07.22. 13:05) Amit sosem tudnánk operák nélkül
 • Gábriel6: "SZEX! BOR! MÉG TÖBB SZEX!" mintha csak a tanáromat hallanám. Kb ez az alapelve meg hogy "te ne go... (2011.03.29. 03:42) Az énekesekről 2: a bariton

Címkék

2010.11.04. 20:39 Donna Anna

Operába járás, járások

Ezt most kifejezetten ÁSÉSre, vendégposztnak írás.

 

Operába felöltözni kellés. Férfiembert öltönyre kényszerítés, negyven fok felett ing + elegáns mellény engedélyezés. Szellős, pánt nélküli ruhában élvezkedés, örülés, hogy nőnek levés. Tél esetén mindig probléma levés, hogy ujjatlan ruha fölé mit vevés, már loliban menésen is gondolkodás, legalább blúz levés mondás.

Táskaprobléma. Kicsi táska csinos levés, de semmi se beleférés, márpedig papírzsebkendők, pénz, szemüveg, fényképezőgép, esetleg távcső kellés. Nagy táskában elegánsat sose találás. Kistáska + szatyorban nagyobb dolgok és víz hülyén kinézés. Víz fontos levés, mert köhögés mindig a legrosszabbkor jövés. Puccini-opera esetén extra adag papírzsebkendő bepakolás, könnyálló szempillaspirál használás.

Operába eljutás. Taxisokat hiénáknak tartás, félés, hogy tízezreket elkérés, Pesten minden sarok mögött baltás gyilkosokat gyanítás, ezért BKV is csak odafelé, világosban jó levés. Mindig nyávogás, hogy valaki kocsival elhozás, vagy erős, bátor férfi elkísérés.

Operaházban hely megtalálás, de ha nem sor legközepén ülés, középen ülők mindig utánad érkezés. Eleinte felállás, később már csak térd elfordítás, anyád mormolás. Ha külföldi levés, hangosan mondás.

Sok külföldi levés, operában is, de MüPában főleg. Operaházat dicsérés, ilyenkor büszkén feszítés, ferencjóska-anekdota mesélés. (Ferencjóska mondás, pesti opera építés lehet, de bécsinél nagyobb nem lehetés. Mikor kész levés, megnézés, nem nagyobb, de szebb! mondás. Császárnak külön páholya levés, amit csak neki kinyitás. Amikor Sissi egyedül jövés operába, még őt se odaengedés. Korabeli operaigazgatót nem irigylés, Sissi hisztis levés tudás.)

MüPában modern dizájn levés, ezért körbecsodálás helyett színpad feletti orgonát bámulás, míg karmester be nem jövés.

Zenekar hangolását nagyon szeretés, bár teljesen kaotikus levés.

Ha barátok is ott levés, őket nézőtéren megkeresni próbálás, de sose meglátás. Ha mégis, ők biztos nem észrevevés.

Mobilok kikapcsolás.

Fények kialvás, kpár pillanat feszült várakozás, valaki mindig köhécselés. Karmester bevonulás, meghajlás, zenekar felállás, első hegedűssel parolázás. Megfordulás, kivárás, lendületes beintés.

Kétféle opera levés: nyitányos és nyitány nélküli. Utóbbi lényegretörőbb. Sok rendező gondolás, nyitányt közönség unás, ezért erőltetett némajáték berendezés, majdnem mindig felesleges levés.

Ha függöny felmenés, megállapítás, milyen rendezés. ha szép díszletek és ruhák, megnyugvás, extrémségek nem várás, de cövekelés valószínű. Ha futurisztikus, unalmas tuti nem levés, de néha nagyon elborult, végén konzervatívok búúzás.

Alapjában kétféle opera levés, ahogy már Terry Pratchett megmondás: a tragikus, ahol azt éneklés, hogy "ah, meghalok, meghalok, meghalok" (ezt minimum tíz percig) és a komikus, ahol azt éneklés, hogy "sör, sör, sör" de néha pezsgőt ivás.

Szereplőket hangfajról könnyen beazonosíthatás.

Szoprán: hősnő levés. Akkor is, ha ötven éves és száz kiló. Tizenöt éves mondás, kimonóban bálnának kinézés, közönség nyíltan kiröhögés. Nagyon magas hangokat tudás.

Tenor: hős levés. Soha semmit nem csinálás, csak szenvedés és meghalás, mégis mindenki ünneplés. Magas cét bedobás.

Mezzoszoprán: féltékeny vetélytárs, kisebbség vagy anya levés. Gyakran szopránnál vékonyabb és jobb nő levés. Alt ugyanez, csak mélyebb és ritkább.

Bariton: féltékeny intrikus, felszarvazott férj vagy apa levés. Verdinél legjobb áriákat ő kapás.

Basszus: király, főpap vagy isten gyakran levés. Többnyire szakállas, medveszerű kinézés.

 

Szünet. Középen ülők mindig először kimenni akarás, de őket nem engedés. Büféhez soha oda nem jutás. Vécénél dettó, de MüPában néhány eldugott vécé ismerés, ahol hely mindig levés. Pezsgő ivásán gondolkodás, de félés, hátha pisálni kellés. Pláne Wagnernél, kétórás felvonásokkal nem reszkírozás. Szünet mindig túl rövid levés, folyosókat bejárni sosem tudás. MüPában még az ötven perc is keveslés, mert közben vacsorázás próbálás, büfé gecidrága levés (de nagyon finom csokifagyit árulás, ellenállni nem tudás).

 

Alapvető cselekmény levés, hogy szoprán és tenor kufircolni akarás, de ezt bariton nem jó szemmel nézés, intrikálás, végén mindenki meghalás.

Vígoperában mindenki félrekufircolni akarás, nadrágszereplő (fiúnak álcázott mezzoszoprán) újból lánynak öltözés, sok vicces félreértés, végén minden jóra fordulás.

 

Meghalás. Operában fontos levés, akácsak westernben és krimiben, minél több hulla, annál izgibb cselekmény levés.

Tipikus meghalások:

- hátbaszúrás, de, mint a szállóige tartás, nem vérzés, hanem éneklés. Sokáig. Meghalás előtt kétszer felállás magas hangokhoz, majd összesés. (Néha hasbaszúrás, illetve hátbalövés levés, eredmény ugyanaz.) Ha magunkat leszúrás, még hosszabb áriázás. Kórus ilyenkor csak ácsorgás, Ó, Istenek mondás, közbe sose lépés.

- mérgezés. Ha önkéntes levés, mindig pontosan elég időt hagyás, hogy búcsúária éneklés. Ha nemtudás, másfél felvonást is ellevés, csak akkor haldoklani kezdés, mikor valaki megmondás, hogy megmérgezve levés.

- vízbe ugrás. Előtte kötelező őrülési jelenet prezentálás.

- máglya. Ritka levés, mivel pirotechnikai elemek miatt sok tűzoltó a színfalak mögött strázsálás, ők mindenkinek útban levés, nem szeretés. Ha mégis máglya, extrahosszú áriázás, amíg kórus fát gyűjtés.

- megfojtás. Tökös szoprán még megfojtás után is énekelni tudás, pedig már Shakespeare-nél, prózában is ultragáz levés.

- valahonnan leugrás. Ilyenkor vigyázás, nehogy túl sok matrac rakás, mert visszapattanás (megtörtént eset levés).

- akasztás. Többnyire színfalak mögé vivés, megtörténést sose elhivés, ciki mondás. Egyszer végre nyíltszíni akasztás látás, helyes baritonért komolyan aggódás, mert egész epilógus alatt lógvahagyás. Azért túlélés, kemény fickónak levés.

- lefejezés. Szintén színfalak mögött szokás, vagy takarásban, de félmeztelen deltás hóhér bárdját nyílt színen sokáig élezés.

- fizikai ok nélküli meghalás. Főleg nők produkálás, előtte sokáig éneklés elhunyt tenor felett, átszellemült fej vágás. Basszusok néha túljátszott szívroham prezentálás, még cár vagyok hörgés, lépcsőn lezuhanás. (Na jó, a videón pont nem zuhant le. De szokott!)

 

Tapsolás.

Bunkók mindig akkor tapsolás, amikor nem kellés, számnak még vége nem levés, vagy ária után zene folytatódás, esetleg közjátékba átfolyás. Végén sose kivárás, hogy utolsó hangok elhalás, legszebb lírai zárásokba beletapsolás. Verdi ezt tudás, ezért többnyire gyors, harsány finálékat írás, hogy közönség sokkolva levés.

Meghajlások. Nők mindig mélyen bókolás, bő szoknya alatt némelyik leülés gyanítás, csókokat dobás, álságos mosoly, egymásra hárítás. Ha többenkijövés, visszamenéskor valaki függöny tartás. Basszusok többieket visszaterelés, hátbaveregetés. Pozőr intrikus a csajnak kezet csókolás.

Virágdobálás. Nagyon friss csokrok levés, gyanítás, hogy ezeket nem közönség hozás és órákon át a meleg teremben kókadás, hanem utolsó felvonás előtt beépített emberek frissen boltból vevés.

Metben konfettidobálás szokás, összetépett műsorfüzetek erkélyről leszórás. Takarítók nagyon örülés. Csak a legmenőbb énekesekkel megtörténés, szánalmas látás, mikor utolsó előtti két-három ember hosszan hajlongás, erőltetett vigyorgás, konfettilesés, de nem kapás, majd Domingo kijövés, közönség sikítozás, konfettieső.

Karmestert mindig a hősnő felhozás, ő a színpadról leintegetés, mire zenekar felállás.

Vastaps kialakulás, de mindig hamar ritmusból kiesés.

Két-három meghajlássorozat után lámpát felkapcsolás, jegyszedők "menjetekmárapicsába" arc felöltés.

Roham a ruhatárnál, kabát beszerzés, hazafelé megállás nélkül beszélés. Néha szintén operából jövő idegenekkel kitárgyalás.

Hazamenve azonnal fórumokra menés, kritika fellövés, blogra is megírás.

 

6 komment

Címkék: opera humor előadás közönség énekes mozart verdi nyitány wagner puccini karmester


2010.08.31. 21:27 Donna Anna

Áriázás, monológoknak levés

Mivel ÁSÉS blogot ases.blog.hu/ nagyon szeretés, ezért stílust kipróbálás kellés. Ragályos levés, már gyakran hétköznap is ÁSÉSül gondolkodás.

Áriázás. Operában fontos levés, ezzel cselekményt jól megállíthatás és lelkiállapotunkat felvázolhatás, úgy öttől negyven percig terjedő intervallumban.

 

Lassú-gyors áriázás.

Hagyományos forma levés, hogy előbb lassú részt éneklés, majd hallgatónk (például a társalkodónő) közbeszólás, erre pörgős koloratúrázással válaszolás. Mint kötött formák általában, később ez is snassz levés, elfelejtés.

Hosszú monológozás.

Wagner minden hagyományt nagyívben leszarás, áriázás helyett negyvenperces monológokat betevés, utána zenében szünetet nem tartás, közönség tapsolni nem tudás, frusztrált levés. Néha bosszúból a végén se tapsolás, hanem jól kifütyülés.

 

Áriázásnak néhány jellegzetes témája levés.

 

 1. Öt perce találkozás - de már szerelmes levés. Zöldfülű tenorok, naiv szopránok preferálás.
 2. A nevem XY levés, és most magamról éneklés.
 3. Te apámat megölés/feleségemet megdugás, halálra készülés.
 4. Na, végre elmenés jók a fenébe, most énekelhetés jó hangosan setét terveinkről.
 5. Francba, kivégzés esedékes levés, nem túl lelkes levés, bravózó, ismétlést követelő bunkó közönséget halál faszára kívánás.
 6. Engem valaki leszúrás/én magamat leszúrás, ennek örömére még tíz percig éneklés.
 7. Szerenádozás, örök szerelemről áradozás, valójában csak kufircolni akarás.
 8. Én szegény, magányos zsarnok levés, akit senki se szeretés és még aludni se tudás, ezért sírról fantáziálás vagy múltbéli bűnök miatt őrülési jelenet prezentálás. Csak basszusban fellelhetés.
 9. Őrülési jelenet prezentálás, koloratúrákkal súlyosbítás, szövegéről ötven előadás után se fogalmunk levés.
 10. Kötelesség és becsűlet, vagy törvény és igazság között vergődés.
 11. Múltbeli fontos események összefoglalás, figyelj már fiam/lányom/kórus és diszkrétebben horkolj.

 

 

 

6 komment

Címkék: opera humor paródia wagner


2010.08.22. 18:34 Donna Anna

Az énekesekről 5: a mezzoszoprán és az alt

A mezzoszoprán helyzeténél fogva irigyli a szopránt, mert a szemét ribanc megkapja a pasit és még a gázsija is nagyobb. Így a bariton közeli rokonává lesz. Érdekes, hogy ennek ellenére ritka, hogy egy bariton és egy mezzoszoprán szövetséget kössenek.

Típusai:

 

1. A féltékeny mezzoszoprán

Előfordulása: mindenütt

Szerepe: fortyog a gyűlölettől és setét terveket sző a rivális likvidálására

Vágyainak tárgya: a tenor bármely formája

Ellensége: a szoprán

Sorsa: nemigen szokott meghalni, általában él és szenved, mert túl jól sikerült a likvidálás és a tenorra is kiterjedt...

Erőssége: akárcsak a féltékeny baritonnak, a BOSSZÚ!

Gyengéje: ha van bariton vagy basszus intrikus a darabban, az fogja irányítani, és röhög a markába


2. A bravúros Rossini-hősnő

Előfordulása: Rossini

Szerepe: ravasz, cserfes leány

Vágyainak tárgya: a nyafka lírai tenor

Ellensége: az olaszos basszus, az esetleges szopránok

Sorsa: diadalmas happy end

Erőssége: koloratúrák és érzéki mélységek kombinálása

Gyengéje: Rossinin kívül nemigen van terepe

 

3. A nadrágszereplő

Előfordulása: Mozart, Strauss, klasszicizmus

Szerepe: egy nő, aki kamaszfiút játszik, aki a darab egy vagy több pontján nőnek álcázza magát. Hátulról olvasva sincs több értelme.

Vágyainak tárgya: minden, ami szoknyát hord

Ellensége: az összes valódi férfi

Sorsa: mindent megúszik

Erőssége: cuki

Gyengéje: negyven felett kezd gáz lenni


4. A társalkodónő

Előfordulása: főleg Donizetti, Verdi és romantika általában

Szerepe: a Tragikus Hősnő barátnője, akinek egyetlen szerepe, hogy meghallgassa a tenorról szóló áradozást, óva intse a szopránt, hivatkozzon rra, hogy "rossz előérzetem van ezzel kapcsolatban" majd olvadjon bele a háttérbe vagy tűnjön el teljesen

Vágyainak tárgya: ismeretlen

Ellensége: nincs, senki se törődik vele, a barátnője se

Sorsa: eltűnik

Erőssége: nincs

Gyengéje: ha szarul énekel, azt azért észreveszik


5. A boszorkánygyanús mezzoszoprán

Előfordulása: szélsőségesen romantikus operák

Szerepe: öreg boszorkány / szexi fiatal cigánylány

Vágyainak tárgya: bosszú, pasik vagy csak az, hogy hagyják békén

Ellensége: bármely gonosz, rasszista karakter

Sorsa: gyakran meghal, ha nem, akkor is sokat szív

Erőssége: ellopja a show-t

Gyengéje: ha öreg boszi, lebukik, ha fiatal, minden pasi őt akarja

 

7. A karakterfigura

Előfordulása: bárhol

Szerepe: vicces vagy alattomos középkorú/idősebb mellékszereplő

Vágyainak tárgya: figyeljenek már rá, ő érdekes dolgokról tud! Mindig pletykás. Néha el akarja vetetni magát valami jobb sorsra érdemes fiatal pasival, de sose jön össze.

Ellensége: bármely antiszociális elem, és bármely fiatal, szerelmes (=erkölcstelen) tenor/szoprán. Ha a vicces, jóindulatú kerítőnő típus, akkor a férj.

Sorsa: mindent túlél, miután diadalmasan tönkretette máaok életét vagy legalábbis közröhej tárgyává tette őket

Erőssége: általában bírja a közönség

Gyengéje: de sosem tudja ellopni a show-t

 

+1 Az alt

Az igazi alt ritka, ezért külön szerepköre nincs, csak néhány specifikus szerep (zöldre festett arcú, süllyesztőből kiemelkedő földistennő, erényes római matróna, fekete jósnő), egyébként a mezzoszoprán repertoárját énekli.

2 komment

Címkék: opera humor énekes paródia mozart verdi rossini wagner alt donizetti mezzoszoprán


2010.08.19. 00:55 Donna Anna

Az énekesekről 4: a szoprán

 

Szoprán: Mi az, hogy a pasik előbb jöttek?! Lemondom az előadást! Felpofozom a karmestert! Tökönrúgom a tenort és lelépek a baritonnal!

Szerző: Az volna az első értelmes cselekedeted.

 

Szóval, a szoprán. A szoprán kedves, szerény, gyönyörű, vékony, csodásan játszik és épp mögöttem áll egy pisztollyal a kezében.

Több típusra osztható, akárcsak férfi kollégái.

 

1. A koloratúrszoprán, avagy a trapézművész

Előfordulása: Mozart, Rossini, Bellini, Donizetti, Verdi, Erkel, barokk, klasszicizmus

Szerepe: általában ártatlan leánka, aki azért elég harcias is tud lenni olykor. Néha legényke.

Vágyainak tárgya: a nyafka lírai tenor

Ellensége: bármely más nő / a buffó basszus / az olaszos basszus

Sorsa: ha vígopera, elkapja a nyavalygós tenorja grabancát és happy end. Ha komoly opera, meghal, általában hosszú őrülési jelenet után.

Erőssége: a csalogány elbujdoshat a fenébe

Gyengéje: mélység? milyen mélység?

 

2. A cuki tündibündi lírai szoprán

Előfordulása: Mozart, Puccini, romantika általában

Szerepe: olyan ééééédes!

Vágyainak tárgya: a spinto tenor / a nyafka lírai tenor

Ellensége: setét lelkű mezzoszoprán, hűtlen dög tenor, sátáni basszbariton

Sorsa: halál. Mindig. Na jó, vígoperákban nem, de ott is próbálkozik.

Erőssége: mindenki szeretné hazavinni és ölelgetni

Gyengéje: szörnyen naiv

Alfaja: a szubrett, aki szinte mindig cserfes komonákat alakít

 

3. A kevésbé cuki, határozottabb spinto szoprán

Előfordulása: Verdi, Puccini, érett romantika

Szerepe: tragikus hősnő

Vágyainak tárgya: a spinto tenor / az olasz hőstenor

Ellensége: a kéjsóvár bariton, a féltékeny bariton, a féltékeny mezzoszoprán

Sorsa: halál

Erőssége: még akkor is énekel a halála előtt, ha megfojtottad!

Gyengéje: meggondolatlan és gyakran iszik mérget. Abban a pillanatban jó ötletnek tűnt...

 

4. A Díva, avagy az olasz DRÁÁÁMAI szoprán

Előfordulása: Verdi, Puccini, romantika

Szerepe: NAGYON!!! DRÁMAI!!! ÉS Ő A KÖZPONT!!!

Vágyainak tárgya: a DRÁÁÁMAI olasz hőstenor / a spinto tenor

Ellensége: a kéjsóvár bariton, a féltékeny bariton, az olaszos basszus, a féltékeny mezzoszoprán, minden más szoprán

Sorsa: HALÁL! DE ELŐBB MÉG NAGYÁRIA!

Erőssége: díszletrombolás, gyilkolászás, öngyilkolászás, hiszti

Gyengéje: féltékeny, babonás vagy szimplán naiv - gyakran az összes egyszerre

 

5. A Kövér Hölgy énekel, avagy germán drámai szoprán

Valójában nem mindegyik kövér. Vannak egész csinosak is...

Előfordulása: WAGNER!, Richard Strauss, Turandot (ez egy frigid feminista pszichopata, majd később bővebben)

Szerepe: amazon, nemeshölgy, félistennő, istennő, ribanc, emós tini, lolita, félőrült bosszúálló

Vágyainak tárgya: a germán hőstenor / a basszbariton (akkor is, ha apja vagy testvére)

Ellensége: a germán basszus, a gonosz intrikus bariton, a kis gizda karaktertenor, a féltékeny mezzoszoprán

Sorsa: Na rakjátok azt a halotti máglyát vazze, mit álltok itt? Amíg énekelek, úgy húsz percet, épp meglesztek vele. Nincs fa? Jó, akkor csak énekelek és tisztázatlan okokból meghalok a végén.

Erőssége: HANGERŐ! És különben is, remekül nézek ki ebben a páncélban!

Gyengéje: milyen gyengéje? 10x tökösebb, mint a germán hőstenor, pedig csak nő.

 

 

Következik: a mezzoszoprán/alt. Majd hamarosan az első lökött operamese!

9 komment

Címkék: opera humor énekes paródia mozart verdi rossini wagner donizetti britten


2010.08.15. 13:54 Donna Anna

Amit sosem tudnánk operák nélkül

Ezt már korábban írtam egy fórumba, most csak összeszedem. Az örökbecsű "amit sosem tudnánk filmek nélkül" operás változata.

 

- Soha ne legyeskedj a bariton felesége körül!
- A lánya körül se.
- A húgát is elfelejtheted, főleg, ha az ipse spanyol.
- Amikor roppant sürgősen akcióba kell lépni (megmenteni valakit vagy megakadályozni valamit), mindig jusson időd egy áriára, lehetőleg magas cékkel teletűzdelve. Nagy ováció esetén ismételhetsz is.
- Mint már tudjuk, nem tudnak úgy leszúrni, hogy ne áriázz. Sőt, magadat se tudod úgy leszúrni, hogy ne áriázz.
- Ha főgonoszok vagyunk, akkor 1. várjuk meg, míg éjszaka lesz 2. és a többiek elmennek aludni vagy kalandozni 3. ekkor álljunk ki a színpad közepére és énekeljük el a Gonosz Nagymonológot. Mély rézfúvosok kísérete kötelező, ha nincs, reklamáljunk a szerzőnknél.
- Basszusoknak: ne idegesítsd fel a baritont/tenort. A lányod elveszett erénye nem éri meg, és különben is élvezte a kis képmutató.
- Továbbá, ha főgonoszok vagyunk, tartsunk egy kis gizda karaktertenor csicskást, aki elvégzi helyettünk a piszkos munkát, és lehet terrorizálni.
- Bármi lelki probléma esetén fussunk egy kolostorba.
- Sose kezdjük el a párbajt, míg le nem hull a függöny. Csak álljunk ott marcona pofával, kéz a kard markolatán, és énekeljünk arról öt percig, hogy most aztán hú de nagyon felaprítjuk a gazt.
- Mezzoszopránok: soha ne idegesítsetek fel egy amúgy is félőrült tenort. Még beleszaladtok a késébe. Főleg, ha a "becsűletéről" van szó.
- A fiút alakító énekesnőt álcázzuk megint lánynak. Senki se fogja megismerni.
- Ha fiatal, naiv tenorok vagyunk, szálljunk rá egy bölcs, öreg basszus főpapra "taníts engem, Mester" felkiáltással. Kiváló befektetés, előbb-utóbb királyok leszünk.
- Ha öreg barátunk azt mondja, hogy "X gonosz" akkor legyünk óvatosak. Az öreg barátok tudják az ilyesmit. Ha X ráadásul elénekelte a Gonosz Nagymonológot is, meneküljünk, amíg lehet.
- Élőholtakba beleszeretni teljesen normális tevékenység.
- Ha szoprán vagy, tanuld meg felismerni a léha szoknyavadász tenort. Ritka fajta, de veszélyes, te pedig meg fogsz halni érte, mer' hülye voltál.
- Ha mindenki egyszerre énekel, hamarosan szünet jön.

- Ha egy gyanús, Spockra emlékeztető, basszus/basszbariton fickó ajánlatot tesz neked, hogy minden kívánságodat teljesíti, menekülj! (Valamiért a tenorok ezt mindig elfelejtik.)
- Mielőtt beleszeretnél valakibe, bizonyosodj meg, hogy a) nem köhög-e b) nincs-e férje c) nem a húgod/anyád-e d) nincs-e arisztokrata papája, miközben te csóró vagy e) nem tett-e szüzességi fogadalmat olyasféle isteneknek, akik nem viccelnek.

- Ha egy kocsmajelenetben nincs bordal, ott valami nagyon nem stimmel.

- Kétféle főpap van, a bölcs és a gonosz.

- Ha megőrültünk, ezt fejezzük ki koloratúrákkal.

- Ha Balsorsú Hősnők vagyunk, de ezt még nem tudjuk, tartsunk társalkodónőt, akinek áradozhatunk a tenorról.

- Nincs az a feminista szűz, akit ne lehetni levenni a lábáról egy hosszú "ki tud hangosabban bömbölni" típusú duettel és egy csókkal.

- A papírvékony álca: ha felteszel egy Zorro méretű maszkot, vagy egy tök átlátszó fátylat, senki sem fog megismerni. még a férjednek se fog feltűnni, hogy a prémes izé, amit magad után vonszolsz, többnyire a fogason lóg otthon.

- Dettó a ruhát cserélünk, és senki sem ismer meg minket, bár a színpad remekül ki van világítva módszerrel is.

- Sőt, a volt szeretőnket se ismerjük meg, ha háttal áll.

- A legjobb pillanat az áriázásra, amikor a pasidat üldözi egy falunyi nép fáklyával-vasvillával, és éppen rájöttél, hogy valószínűleg mégis sorozatgyilkos. Ekkor miről énekelsz? Kedvenc ifjúkori hobbidról.

 

*

 

Továbbá egy kisebb lista:

 

Hogyan Legyünk Emlékezetes Főgonoszok

- Grasszáljunk feketében. Ne engedjük, hogy a rendező erről lebeszéljen. Modern rendezésekben öltözzünk deathmetálosnak vagy Darth Vadernek.

- Legyen nálunk állandóan valami szúrófegyver vagy bot, amivel inzultálhatjuk vagy kinyírhatjuk a nekünk nem tetsző egyéneket. Freudista kritikusok imádni fognak minket érte. 

- Legyünk minimum baritonok, de inkább basszusok.

- Ne csak úgy bejöjjünk. Vonuljunk.

- Terrorizáljuk állandó jelleggel a korábbi pontban leírt, kötelező kelléket (patkányszerű, nyávogós karaktertenor, akit frusztrál, hogy lejátsszuk a színpadról)

- Legyünk képesek túlbömbölni a kórust, zenekart, szükség esetén egyéb zajforrásokat is.

- Hajtsunk a szopránra keményen. Ha ilyen nincs, vagy más a célunk, hajtsunk a kincsre.

- Okvetlenül legyen célunk minimum 1, de inkább több szereplőtárs likvidálása.

- Énekeljünk egy szólót arról, hogy hú de nagyon meg fogjuk fektetni a szopránt / kinyírni a tenort / elpusztítani a világot / (egyéb galád tervek)

- Ha ki akarunk nyírni valakit, soha ne menjünk oda és szúrjuk le kapásból. Eszeljünk ki egy bonyolult tervet, amibe jó eséllyel mi is beledöglünk a végén, viszont sok énekléssel jár.

 

Hogyan éljük túl:

- Tanuljunk meg úszni

- Ne hagyjunk elöl éles tárgyakat

- Ne provokáljuk a baritont

- A tenort se, néha egész éles a (mágikus) kardja

- Sose vállaljunk párbajt

- Mielőtt legyaknánk a tenort, gondolkodjunk, nem rokonunk-e véletlenül

- Ne kezdjünk bosszúszomjas mezzókkal

1 komment


2010.08.15. 11:49 Donna Anna

A modoros operalátogató

Mivel műfajunk alapból modoros, a közönség hatványozottan az, ami persze nem baj, ezért szeretjük.

Az operalátogató számos altípusba sorolható.

 

1. A sznob

Ő valójában nem szereti a műfajt, sőt, inkább menne Lady Gaga-koncertre, de társadalmi helyzete megköveteli, hogy flancoljon. Rémesen kiöltözik, öt kiló aranyat visel (ha férfi, akkor minimum szmokingot), a szünetben kötelezően pezsgőt iszik (bár titkon sörre vágyik), és páholybérlete van. Mindent udvariasan megtapsol, mert gőze sincs, hogy jól énekelt-e az illető. Továbbá nem tudja, mikor ér véget egy ária. Ha a kétrészes áriában van egy lélegzetvételnyi szünet, már bravóóóóóóóózik is. Aztán ég, mikor az énekes folytatja. Mindenütt van belőle, de különösen nagy számban lelhető fel a Metropolitanben.

2. A konzervatív

Öltözködésében emlékeztet a sznobra, de legalább a zenét szereti, a sznobot pedig mélyen megveti. De semmi 20. századi izé, és semmi modern rendezés, különben búúúzik. Pontosan tudja, hol lehet tapsolni, és lesújtó pillantással, valamint jól hallható, házastársának szánt suttogással fejezi ki megvetését az ilyen felkapaszkodott, félművelt bugrisok iránt.

3. A csakazértis farmeros

Általában fiatal, de lehet kivénhedt hippi is, aki nem vette észre, hogy a hatvanas évek már elmúltak egy ideje. Szigorúan lezser cuccban jelenik meg, hogy tüntessen, továbbá pukkassza a sznobot és a konzervatívot. Lelkesen tapsol a modern rendezéseknek, főleg, ha a többiek fújolnak. Szerinte a zeneszerzők többsége jófej lázadó volt, az opera pedig népműfaj, nem az arisztokrácia szórakozása (egyébként ebben igaza van).

4. Az egyetemista

Ha nem zeneművészetis, akkor bölcsész vagy orvostanhallgató. Jó eséllyel tolkienista is. Mérsékelten öltözik, a legolcsóbb helyekre van bérlete (hacsak nem gazdag család gyermeke), majd az első szünetben átül a kipécézett, üresen maradt földszinti helyre. Ő tényleg a zene miatt van itt, lelkes és mivel nincs belőle sok, ismeri összes sorstársát.

5. A világjáró

Ha kell, autóstoppal vagy fapados repülővel, de rendszeresen eljár a nagy operaházakba. A nyári fesztiválok idején sátoroz. Könnyen barátságot köt a világ másik végéről érkezett, hasonló kedves őrültekkel, így egy idő után kölcsönösen szállást adnak egymásnak. Ismeri az összes énekest, többségükkel fényképe is van.

6. Az őskövület

Általában nyolcvan és a halál között lelhető fel. Olykor korábbi világjáró, mindig konzervatív is egyben,de mindenesetre évtizedek óta operabérlete van. Szívesen szóba elegyedik fiatalokkal, és ilyenkor elmeséli, hogy tudja aranyoskám, én még emlékszem, amikor a Székely Mihály énekelte az Ozmint, és a Nádasdyék rendeztek, na, azok még tudtak szép előadásokat csinálni, nem mint ezek a modernek, hát az a Wagner-unoka is a múltkor mit művelt itt, szörnyű. Érdemes velük beszélni, mert legendák utolsó élő tanúi és olykor remek anekdotákat tudnak.

7. A modernrajongó

A rendezői színház fanatikus híve. Bármilyen randa díszletes, előnytelen jelmezes, pucérkodós, szeximitálós, polgárpukkasztásra szánt produkciónak éljenez. Ha megkérdezed, hogy egy modernizált előadás miért nem játszódhat szép környezetben és mai/jövőbeli, de pompás jelmezekkel (és a Star Warsra hivatkozunk, hogy bezzeg Amidalának is micsoda ruhái voltak), nem tud választ adni. Valószínűleg egzisztencialista regényeket olvas meg borzalmasan elvont, nyűglődős művészfilmeket néz.

8. A wagneriánus

Külön állatfaj. Egész életében Bayreuthba vágyik, a gazdagabbja/befolyasos ismerősökkel rendelkezőbbje rendszeresen jár. Várakozás közben elmegy az operába a kötelező nagypénteki Parsifalra, de titkon már a nyári, Művészetek Palotájában rendezett fesztivált várja. Ezen aztán megjelenik a világjáró számos példánya (már ausztrálhoz is volt szerencsém), és élvezkednek. Simán végigül egy ötórás előadást, kiszúrja a legapróbb gikszert, ilyenkor fejcsóvál. Viszont lelkesen ünnepel a végén. Imádja a MüPa hazajáró vendégeit, Christian Franzot, Walter Finket, Tomasz Koniecznyt, őket már tiszteletbeli magyarnak tartja.

9. A fangirl

Előssorban a szexi bariton és esetleg néhány szexi tenor vagy basszus miatt szereti a műfajt. Állandó látogatója a barihunks.blogspot.com/ oldalnak, továbbá komoly gyűjteménye van kedvencei képeiből, lehetőleg félmeztelenül. A szexi bariton és a nőnemű rendezők pontosan tudják, hogy mivel lehet boldoggá tenni: sok ing nélküli jelenet, esetleg egy kis flört a szexi bariton és egy jó külsejű tenor / basszus között. Erről, ha nagyon elszánt, slasht ír. (De nem eleget!  És nem túl könnyen fellelhetőt!)

 

3 komment

Címkék: opera közönség modoros


2010.08.14. 22:59 Donna Anna

Az énekesekről 3: a basszus

A basszusnak nem kell bizonygatnia, hogy talpig férfi, elég, ha szolidan elbődül.

Továbbá nyugodtan lehet nagydarab, mert úgyse hősszerelmest játszik, hordhat szakállt és ihat hideg sört, mert a hangszálai erősebbek, tehát nem olyan kényes.

 

 

1. A basszbariton

Átmeneti hangfaj, speciális szerepkörrel.

Erőfordulási területe: Wagner, egyműves szerzők

Szerepe: isten, ördög, elátkozott antihős

Vágyainak tárgya: megváltás, pusztulás (a kettő gyakran ugyanaz), gonoszkodás

Ellensége: a felesége / az egyház

Sorsa: halál, de annyira nem bánja

Erőssége: hosszú, drámai nagymonológ

Gyengéje: papucsférj / élőholt / allergiás a szent szimbólumokra

 

2. Az identitászavaros basszus/bariton

Erőfordulási területe: a basszus-és baritonszerepkör BÁRMELY területe

Szerepe: a két szerepkör bármelyike

Vágyainak tárgya: ma megdugnám a szopránt, holnap bölcs főpap lennék, utána meg mondjuk ördög, jó?

Ellensége: a túlterhelés

Sorsa: vagy megállapodik egy repetroárnál, vagy elkopik a hangja

Erőssége: ő mindent tud! (csak nem sokáig)

Gyengéje: mivel nem igazi basszbariton, Wagnerhez gyengécske, ezért folyton libikókázik a két hangfaj között

 

3. A buffó basszus, avagy aki mindig pofára esik

Erőfordulási területe: Mozart, Rossini, Donizetti

Szerepe: vén kecske, aki megnyalná a sót / viccesen gyáva szolga

Vágyainak tárgya: mindegy, csak szoknya legyen rajta és fiatal legyen, hehe!

Ellensége: a nyafka lírai tenor vagy a szexi bariton

Sorsa: közröhej tárgya lesz és még a csajt is elcsaklizzák tőle

Erőssége: aranyos és senki sem utálja igazán

Gyengéje: öreg és/vagy ostoba

 

4. Az orosz basszus, avagy a nagyon drámai

Erőfordulási területe: orosz operák, természetesen

Szerepe: uralkodó, bölcs öreg főpap, népi hős, hadvezér vagy szimplán mellékszereplő, de akkor is hatalmas hangja van

Vágyainak tárgya: hatalom, béke vagy vodka

Ellensége: a kis gizda karaktertenor, a nép vagy szimplán a másik orosz basszus

Sorsa: általában halál, ilyenkor a drámai szemmeregetés és a lépcsőn legurulás kötelező

Erőssége: a HANG

Gyengéje: esetleges múltbeli bűn (csak az uralkodónál)

 

5. Az olaszos basszus, avagy az "ugye milyen szép hangom van?"

("Belcanto" basszus = szép bársonyos hangja van a pasasnak, puha mélységekkel.)

Erőfordulási területe: bármely olasz opera, de Mozart is lehet, sőt, egy-két lightosabb Wagner-szerep

Szerepe: uralkodó, bölcs öreg főpap, gonosz öreg főpap, valakinek az apja, esetleg főgonosz, ha a bariton épp nem ér rá

Vágyainak tárgya: (a fentiekkel párhuzamban) a nép kussoljon, a nép legyen jó és felvilágosult, a nép csússzon térden az Egyház előtt, a gyereke legyen boldog, a főszereplők dögöljenek meg, főleg a tenor, mindég nagyobb gázsit kap a szemét!

Ellensége: a renitenskedő fia vagy veje, bárki, aki bántani akarja a népét, bárki, aki ellenmond neki, a gyereke udvarlója, mindenki

Sorsa: rendkívül változatos, de a magány és a halál is gyakori.

Erőssége: a gyönyörű, orgonazengésű hangja

Gyengéje: ha van felesége, az úgyis a tenort szereti

 

6. A germán basszus, avagy a komor és setét

Vagyis kormos és kicsit karcolós, általában brutális mélységekkel és erővel.

Erőfordulási területe: Wagner, egyéb német szerzők, valamint hébe-hóba más nemzetiségű operák, amennyiben pihenőt akarnak

Szerepe: született gonosz, és élvezi is a rohadék / vaskalapos vén álszent

Vágyainak tárgya: hatalom, alfahím státus vagy szimplán a többi szereplő tönkretétele / kinyírása / bosszú

Ellensége: MINDENKI! Főleg a germán hőstenor, esetleg a szexi bariton, de leginkább bárki, aki egy színpadon van vele. Ha olaszos basszussal találkozik duettben, alázza.

Sorsa: halál, de csak miután eleget szemétkedett

Erőssége: csak megszólal és már remegnek a falak

Gyengéje: néha meglepetésszerűen elhuny idő előtt, de nem kell aggódni, ilyenkor posztumusz keseríti meg a többiek életét. Ne invitálgassuk vacsorára és ne húzzunk be neki, mert előbbinél esetleg ELJÖN, utóbbinál fizikumát meghazudtolva azonnal meghal.

 

+1 A finn basszus

Külön szerepköre nincs, általában a germán és az orosz vonalat tolja EGYSZERRE, mert olyan tökös. Pár olasz szerep is becsúszik olykor. Hangja óriási, akárcsak a germáné és az oroszé, de általában bársonyosabb.

 

+2 A kontrabasszus

Valójában nem tartozik ide, mert operában nincs ilyen szerep. Az orosz basszus még durvább változata, ahol a többi basszus már hörögni se tud, ott ő még vígan énekel, sőt, még annál is jóval mélyebben. Pravoszláv kórusokban lelhető fel ritkaságképpen.

Ideteszek egy példát, mert ezt hallani kell, hogy az ember elhiggye, van ilyen:

www.youtube.com/watch

(Darth Vader sírva elbujdosik, a Korongvilág Halála pedig megjegyzi, hogy NA, KÖRÜLBELÜL ÍGY.)

 

 

Ui.

Hamarosan következnek a hölgyek, de a közönséget is célba vesszük!

 

Szólj hozzá!


2010.07.28. 00:20 Donna Anna

Az énekesekről 2: a bariton

A bariton az operák örök mellőzött pasija, pedig általában magasabb, vékonyabb és vonzóbb a tenornál, mégis féltékeny férjeket vagy zord atyákat alakít. Mozart bezzeg még tudta, hogy a férfi a baritonnál kezdődik, csak tessék összehasonlítani a tenorjait (a korábbi posztban leírt nyafka lírai tenor majd' mindegyik) az olyan tökös fickókkal, mint Don Giovanni.

 

A baritont is lehet hasonlóképp csoportosítani, mint a tenort, szerepkör alapján, ezt meg is tesszük, kissé önkényesen. Átfedések lehetségesek. A példák ezúttal szerepek, nem énekesek.

 

1. Az opera tinibálványa: a szexi bariton

Figyelem, nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek.

Leporello, hányszor mondtam, hogy ne a szobában játssz a petárdáiddal?

 

Nem, Leonóra, akárhogy könyörögsz, nem adok dedikált fotót.

 

 A sok fangirl már a szünetben ki fogja deríteni, hol lehet beslisszolni az öltözőmhöz.

 

Hogy nem szégyelli magát ez a két perverz, nézzetek rájuk, mindegyik azon gondolkodik, hogyan hívhatna valami ürüggyel a hajó legsötétebb zugába, mert a "moss fedélzetet ing nélkül"-t és a "mássz fel az árbocrúdra a feszülős gatyádban"-t már kimerítették.

 

*

Előfordulási területe: néhány specifikus opera, bár egyre terjed

Szerepe: bármi lehet, de fontos, hogy laza, fodros ingben vagy pláne ing nélkül futkosson. Ideje nagy részét a konditeremben és a gyantázással tölheti a külsejéből ítélve. 

Vágyainak tárgya: Ő a mások (szereplőtársak vagy a fél közönség) vágyak tárgya.

Ellensége: féltékeny férfiak, akiket mellőznek miatta, hülye tenorok, akikért hallatlan módon őt mellőzik, illetve bárki, aki allergiás a szépségére

Sorsa: vígoperában bravózás és női autogramkérők hada, tragikus operában halál vagy a bukás egyéb formája és zokogó női autogramkérők hada.

Erőssége: elég, ha ledobja az ingét, és máris meghódította a közönség összes nőnemű vagy meleg tagját

Gyengéje: a kritikusok, akik mind irigy pasik, le fogják szólni a hangját

Példák: Don Giovanni, Billy Budd, Anyegin, Escamillo, Figaro a Sevillaiból, néha egy-egy Verdi-hős is

 

2. A szopránra hajtó kéjsóvár bariton

Előfordulási területe: Verdi, Puccini, romantika úgy általában

Szerepe: az, amire a baritont kitalálták - a tenor és a szoprán boldogságának tönkrezúzója, a szadista, aki hóhérkézre adja a tenort (úgy köll neki), és az alábbi ultimátum elé állítja a szopránt:

- ENYÉM LESZEL, VAGY MEGHAL A TENOR!

A szoprán először mindig könyörög, majd megtörik és színleg belemegy.

Figyelem: a kéjsóvár bariton még soha, egyetlen operában sem kapta meg, amire vágyott.

Vágyainak tárgya: a szoprán

Ellensége: az a nyálas tenor, mit eszik rajta ez a szédült tyúk, ez se látott még FÉRFIT. Méghogy szerenád meg andalgás a holdfényben? SZEX! BOR! MÉG TÖBB SZEX!

Sorsa: jobb esetben csak hoppon marad, ugyanis sose tanulja meg,hogy a szoprán a tiéd leszek-hez magában mindig hozzáteszi: azt nem mondtam, hogy élve. Egyetlen esetről tudunk, amikor a szoprán elég kemény csaj volt, hogy belevágjon egy kést.

Erőssége: brutálisan férfias kisugárzás, Alan Rickmant simán alázó imádjuk utálni-játékstílus

Gyengéje: mindig bedől a "tiéd leszek, de előbb még hadd búcsúzzak el a tenortól" trükknek.

Példák: Scarpia, Luna, Barnaba, Carlos az Ernaniból, Gerard

 

3. Az apafigura

Előfordulási területe: bárhol. Ez a típus basszusban is létezik.

Szerepe: a tenor vagy a szoprán apja. NAGYON harcias apa, ha a drága kis csemetéjének keresztbe teszel, halott vagy.

Vágyainak tárgya: a drága gyermek legyen boldog, de ne azzal a jöttmenttel, akibe épp szerelmes

Ellensége: a jöttment, akibe a lánya/fia szerelmes

Sorsa: szinte mindig túlél, kivéve, ha már idős, megtört, és a gyermeke is meghal, ebben az esetben egy panaszos "miérturam" típusú ária után elhuny.

Erőssége: mindig van egy vagy több gyönyörű slágeráriája

Gyengéje: könnyű átverni

Példák: Rigoletto, Germont, Boccanegra, Amonasro


4. A féltékeny férj

Előfordulása: bárhol

Szerepe: A kéjsóvárral ellentétben ő már jogos birtokosa a szopránnak, aki azonban továbbra is a nyápic tenor után ácsingózik. Ám baritonunk résen van. Ilyenek szokták leszúrni a tenort.

Vágyainak tárgya: a felesége, aki fütyül rá

Ellensége: a néha barátnak hitt, néha kezdettől gyanús tenor, aki felszarvazza

Sorsa: túléli, a becsületbeli gyilkosságot valahogy mindig elnézik az operában

Erőssége: a BOSSZÚÁRIA

Gyengéje: a szarvai attól se lesznek kisebbek, hogy legyakja a tenort

Példák: Renato, Alfio, Marcel, Golaud

 

5. A gaz intrikus

Előfordulása: bárhol

Szerepe: a kéjsóvárral ellentétben őt nem a szex, hanem a kapzsiság, az irigység vagy csak a sértettségből eredő bosszúvágy motiválja.

Vágyainak tárgya: mindenkinek legyen rossz! Mwhahahaha!

Ellensége: a tenor, a világ, Isten(ek), önmaga

Sorsa: miután gonoszsága sikerrel jár, néha megússza, ellenkező esetben hóhérkézre kerül vagy közröhej tárgya lesz

Erőssége: hízelgés vagy megfélemlítés, esetleg a kettő felváltva

Gyengéje: valahogy mégis lebukik vagy valaki nála is ravaszabb

Példák: Jago, Paolo Albiani, Pizarro, Alberich, Klingsor, Telramund, Beckmesser

 

6. A hű barát

Előfordulása: ritka, mint a fehér holló

Szerepe: a tenorral rendkívül bensőséges viszonyban lévő, testvérként szeretett barát

Vágyainak tárgya: a tenor SZABADSÁÁÁÁÁÁG!

Ellensége: a basszus, a zsarnokság, a tenor esetleges hűtlensége

Sorsa: ha a tenor visszaél a bizalmával, átalakulhat féltékeny férjjé. Más esetekben meghal a tenorért, a tenor és a szoprán boldogságáért, vagy csak úgy meghal, mert az milyen drámai már.

Erőssége: ellopja a show-t a tenortól

Gyengéje: túl szókimondó vagy túl szenvedélyes

Példák: Posa márki mint a típus védőszentje, Zurga, Kurwenal, René, mielőtt féltékeny férjjé konvertálná magát, Wolfram, mikor épp nem a csillagokon mereng.

 

És hamarosan jönnek a basszusok, mert ők tökösebbek, mint Charles Bronson, és mélyebb a hangjuk, mint Christopher Lee-nek (na jó, annál azért nem).

 

8 komment

Címkék: opera humor énekes paródia mozart verdi rossini wagner donizetti bariton britten


2010.07.26. 23:01 Donna Anna

Az énekesekről 1: a Tenor

A Tenor az operás viccek szőkenője, továbbá ő az igazi primadonna, így vele kell kezdeni, különben megsértődik. Általában tudni kell róla, hogy a hangja magasabb, mint egy normális férfié, továbbá alacsony, hízásra és kopaszodásra nagy százalékban hajlamos, így természetszerűleg hősszerelmeseket, hadvezéreket, Kiválasztottat és fehér ló helyett hattyún érkező lovagokat alakít, továbbá ő énekli azt is, hogy hazám, hazám, majd leszúrja a királynét, aki ezen úgy meglepődik, hogy még áriázni is elfelejt, mielőtt meghal.

A Tenor az operák lúzere. Szerepe, hogy szereti a szopránt, aki érthetetlen okokból őt favorizálja a férfias, jóképű bariton ellenében. Ennek következménye általában tömeghalál.

Ha a Tenor véletlenül túléli az operát, azt vagy a szoprán önfeláldozásának köszönheti, vagy annak, hogy véletlenül vígoperába tévedt, esetleg, hogy másnap este folytatás jön, és csak abban fogják hátba szúrni.

 

Tenorunk színészi eszköztára egyszerű, miként a szerepe:

- Ha szívére szorítja a kezét, szerelmes.

- Ha a kardját csapkodja, párbajozni akar.

- Ha az ég felé rázza öklét, esküdözik.

- Ha mások felé rázza, átkot mond.

- Ha a szoprán kezét fogja, mert alkati okokból átölelni nem bírják egymást, NAGYON szerelmes.

- Ha támolyog, megszúrták.

- Ha elterül a színpadon, ne aggódjunk, még kétszer fel fog állni a magas céhez, mielőtt kileheli a lelkét.

 

A Tenornak több jellegzetes típusa is van. Figyelem, nem az énekes ilyen, a szerepköre!

 

1. A nyafka lírai tenor

Előfordulási területe: Mozart, Rossini, Donizetti

Szerepe: balfasz

Vágyainak tárgya: a koloratúrszoprán (lásd későbbi posztban)

Ellensége: gonosz öreg gyámok, zord atyák, kefélőgép baritonok, szörnyek, a csaja fivérei, a saját kardja, amit nem tud első próbálkozásra kihúzni, továbbá olykor a saját, kelleténél erőszakosabb koloratúrszopránja, aki rabigában tartja

Sorsa: vígopera esetén addig siránkozik, míg a ravasz bariton vagy a cserfes szubrett meg nem szánja, és nem juttatja az áhított csajhoz. Tragikus opera esetén emózik, majd a végén leszúrja magát és még tíz percig énekel, mielőtt ötszöri összeroskadás, felkelés, csaj sírjára borulás, átkozódás és négy magas cé után végül el nem huny

Erőssége: a magas cé

Gyengéje: cselekvésképtelen lúzer

Példák: Juan Diego Flórez, Francisco Araiza, Luigi Alva

 

2. A valamivel tökösebbnek tűnő spinto tenor

 

Előfordulási területe: Verdi, Puccini, ParasztbecsületBajazzók, francia operák, orosz operák

Szerepe: csinos latin amorózó, aki valójában majdnem ugyanannyira lúzer, mint a lírai tenor, csak kicsit erősebb hangja van

Vágyainak tárgya: lírai vagy drámai szoprán

Ellensége: féltékeny bariton, zord atya, féltékeny mezzoszoprán, nimfomán mezzoszoprán

Sorsa: kivégzés vagy öngyilkosság, esetleg bariton általi hátba/hasbaszúrás. Kivételes esetben túlélheti az operát, de ilyenkor utálni fogja a közönség, mert az a szegény kis ötvenes, másfél mázsás cukorfalat gésa miatta halt meg! Haldoklóária itt is kötelező.

Erőssége: szép, bársonyos, de mégis könnyed hangzás

Gyengéje: a magas cé már nem mindig olyan könnyű, mint a lírainál, továbbá bármilyen csinos fiú, a szemét dög bariton, aki megöli, mindig jobb pasi.

Példák: Jussi Björling, Giuseppe Di Stefano

 

3. A DRÁÁÁÁMAI olasz hőstenor

 

Előfordulási területe: Verdi, Puccini

Szerepe: TRAGIKUS HŐS!!! kinek végzete kezdettől meg vagyon írva a baljós fúvóshangzásokban!!! Sok!!! Felkiáltójellel!!! Énekel!!!

Vágyainak tárgya: lírai vagy drámai szoprán

Ellensége: alattomos bariton, őrült bosszúálló bariton, féltékeny bariton, zord atya, Végzet, saját hülyesége

Sorsa: miután a teljes szereposztásra balsorsot és halált hozott, kardjába dől és tíz percig énekel, vagy kirángatják és lefejezik, mielőtt elkezdhetné a búcsúáriát.Csak akkor éli túl, ha a frigid drámai szoprán belezúg, mielőtt felkelne a Nap.

Erőssége: drámai szemmeregetés, drámai gesztusok, drámai halálhörgés

Gyengéje: magas cét csak nagyon, nagyon jó hangulatban hajlandó megkockáztatni

Példák: Del Monaco, Corelli, Bonisolli

 

4. A germán hőstenor

 

Néha skandináv vagy angolszász is lehet.

 

Előfordulási területe: WAGNER

Szerepe: Balsorsú Hős, aki haldokolva is akkora hangon énekel, hogy évente renoválni köll a Festspielhaust

Vágyainak tárgya: a germán drámai szoprán, felismerhető szőkeségéről, térfogatáról és iszonyatos hangerejéről, valamint páncéljáról

Ellensége: morcos basszus, kis gizda karaktertenor (lásd lejjebb), sárkány, gonosz szoprán, gonosz mezzoszoprán, gonosz varázsló

Sorsa: tragikus pusztulás, amit már születése előtt megjövendöltek. A haldoklóáriát képes egy teljes felvonásra kiterjeszteni.

Erőssége: szerelmes dalok fortissimo elbömbölése, mamutzenekar túlüvöltése, drámai halálhörgés, mindez úgy öt órán át egyhuzamban

Gyengéje: milyen gyengéje? Tökösebb, mint a Chuck Norris! Ja, hát igen: naiv. Képtelen felismerni, hogy a fekete ruhás, sápadt basszisták NEM a puszipajtásai.

Példák: Lauritz Melchior, Wolfgang Windgassen, Jon Vickers, Siegfried Jerusalem (bár elemzők szerint ő csak a keresztneve miatt került ide)

 

5. Az opera Gollamja, avagy a kis gizda karaktertenor

 

Előfordulási területe: bárhol

Szerepe: a főgonosz csicskása (60%), vicces mellékszereplő (39%), jutalomjáték (1%)

Vágyainak tárgya: a főgonosz elismerése, a többiek megszívatása, esetleg a DRÁGASZÁG (a MIÉÉÉNK! mockosz kis isztenek ellopták tőőőőlünk! utáljuk a kövér Übermensssz hősztenorokat! Gollam! Gollam!)

Ellensége: mindenki, de főleg azok a mockosssz kisz isztenek! meg a félszemű rohadék! meg a sszemét Alberich! meg a kövér Übermensz hőstenorok, Drágaszág!

Sorsa: általában túléli. Egyetlen igazán nagy szerepében a Germán Hőstenornak elege lesz belőle és leszúrja.

Erőssége: remek színész, igazi komikus vénával

Gyengéje: nem szép a hangja, de nem is ezért szeretjük (hanem mert a kisz nibelung ellopja a szhow-t! aszért!)

Példák: Heinz Zednik, Graham Clark

 

6. A neurotikus angol tenor

 

Előfordulási területe: modern / kortárs angol opera. Gyakran látható korcerten is, ahol emós Schubert-dalokat énekel. Nagyon értelmiségi, nagyon arisztokratikus és úgy néz ki, mint aki fontolgatja, hogy a Temzébe vesse-e magát vagy inkább az ereit vágja fel.

Szerepe: Sok minden lehet, de a hősszerelmes kizárva, max, ha Ő Királyi Felségét koronázzák éppen, de akkor is fanyalogva, hogy édesem, még én ilyen elfuserált librettót nem láttam. Lényeg, hogy a karakter minél perverzebb, antiszocálisabb, egzisztencialistább és tragikusabb legyen.

Vágyainak tárgya: a zeneszerző  a kiskorú inasai a szexi bariton a kiskorú gazdája kiskorú balett-táncos a tengerparton cenzúrázva

Ellensége: a lincselő hajlamú kórus, a perverz basszista, a baszatlan nevelőnő, a fura alakváltó utazó

Sorsa: öngyilkosság / örök élet (a szövegből ítélve), de minek / kísértetlét / háromórányi haldoklás, megdöntve a Germán Hőstenor rekordját

Erőssége: a pszichológiailag rémisztően hiteles játék

Gyengéje: már jóval a nyitány előtt véglegesen elcseszte az életét és másokét is

Példák: Peter Pears (az archetípus), Philip Langridge (isten nyugosztalja), Neil Shicoff (átmenet a neurotikus és a spinto között), Ian Bostridge

 

+1 A kontratenor

Előfordulása: barokk operák egykor kasztráltra írt szerepei, kortárs művek

Szerepe: a kontratenor nem igazi tenor, hanem női hangon éneklő férfi

Vágyainak tárgya: a szoprán

Ellensége: rendszerint egy másik kontratenor, vagy egy normál tenor

Sorsa: sok áriázás utáni elhalálozás jellemző

Erőssége: az extrém hangja

Gyengéje: mellette a nyafka lírai tenor macsónak hat

Példák: inkább hagyjuk.

 

 

Következő posztunkban a baritonokat vesszük célba.

 

 

11 komment

Címkék: humor énekes paródia mozart verdi rossini tenor wagner donizetti britten


2010.07.26. 21:59 Donna Anna

Nyitány

Lobogó ősz hajú, frakkos úr besétál, kegyesen parolázik, hajlong, mosolyog, majd a zenekar felé fordul. Most, hogy nem látja a közönség, arcára nyomban kiül a diktátorokat megszégyenítő szadista kifejezés, majd gyorsan átszellemült pofára vált, mert eszébe jut, hogy közvetíti az előadást a tévé.

 

Ezen blog az operaműfaj olykor szeretnivaló, olykor idegesítő hülyeségeit pellengérezi ki, ihlető gyanánt főleg a modoros.blog.hu és a szexcsatakanno.blog.hu/ szolgált. Lesznek itt énekestípusok, operacselekmények és zeneszerzők is, és természetesen az operalátogatók is megkapják a magukét.

1 komment

Címkék: opera paródia köszöntő nyitány karmester


süti beállítások módosítása